Gedichtenbundel Overstromen

 Een aantal jaar geleden won Carlita van Rossum de eerste prijs met een gedicht in de kunstwedstrijd Utrecht Over Utrecht. In 2019 verscheen haar eerste bundel Overstromen, met gedichten die recht uit het hart komen. Via ritme en rijm geeft Carlita woorden aan gevoelens, gedachten en gebeurtenissen die herkenbaar zijn voor iedereen die de tijd neemt ze te lezen. Laat je raken door de schoonheid en de schaduwen van het leven en de liefde (Uitgeverij Boekscout, 2019).


Gedichtenbundel Onderweg

 Onderweg is een intrigerende reis door de afgelopen twee jaar, waarin persoonlijke belevenissen afgewisseld worden met maatschappelijke thema’s zoals ouder worden, corona en het stadsleven. Als een soundtrack neemt Carlita van Rossum je via gevoelige en scherpe gedichten mee haar wereld in, met een duidelijke boodschap: laat jezelf zien, wees eerlijk en heb genadeloos lief (Uitgeverij Boekscout, 2022).


Roman Waterdragers

 Bepaalt waar je vandaan komt, waar je naar toe gaat? Of kun je door je keuzes alles veranderen? Nathalie komt uit een warm gezin en heeft een goed voorbeeld gekregen van hoe liefde eruit kan zien. Toch lijkt ze maar niet los te komen uit de ijzige relatie die ze met Robert heeft opgebouwd en vraagt ze zich steeds vaker af of dit nou het leven is waar ze vroeger van droomde. Haar jeugdvriend Johnnie doet er juist alles aan om zich niet bezig te houden met ingewikkelde zaken en verdooft zijn gevoelens om zo zijn pijnlijke jeugd te kunnen vergeten. Al slaagt hij daar steeds minder goed in. Nathalie en Johnnie zijn op zoek naar antwoorden wanneer Ash als een frisse wind hun leven binnenwaait; hij lijkt te weten waar het geluk te vinden is en heeft een doel voor ogen waar hij voor niets en niemand van afwijkt. Iedereen wil hem zijn of bij hem zijn. Nathalie wordt tot over haar oren verliefd op Ash en durft voor het eerst na te denken over wat zij van het leven verwacht. En dan blijkt dat ook Ash zijn eigen demonen te bevechten heeft… (Uitgeverij Keytree, 2021).

 

Roman Dromenjagers

 In Dromenjagers, het spannende en ontroerende vervolg op Waterdragers, probeert Nathalie er alles aan te doen om Ash bij haar zwangerschap te betrekken. Ash is alleen te druk met de op handen staande doorbraak van zijn band Black Velvet en het bewaren van zijn geheim. Ondertussen werkt Johnnie tijdens zijn verblijf in Paramaribo aan zijn professionele toekomst en de relatie met Tanja, ondanks de toenemende onrust en afstand die hij voelt tot Nathalie. Maar net als het erop begint te lijken dat dingen eindelijk gaan zoals zou moeten en verschillende puzzelstukjes in elkaar vallen, gebeurt er iets dat het leven van iedereen op zijn kop zet. En kun je dan je lang bewaarde dromen nog najagen? Of wordt je erdoor achtervolgd? Een ding is zeker: de reikwijdte van de liefde gaat dit keer heel ver… (Uitgeverij Keytree, 2021).


Waar kan je mijn boeken vinden?

Overstromen: te bestellen bij alle (online) boekwinkels, Boekscout.nl en op aanvraag bij mij.

Waterdragers: te bestellen bij alle (online) boekwinkels, Uitgeverij Keytree en op aanvraag bij mij. Ook in de bieb te leen!

Dromenjagers: te bestellen bij alle (online) boekwinkels, Uitgeverij Keytree en op aanvraag bij mij. Ook in de bieb te leen!

Onderweg: te bestellen bij alle (online) boekwinkels, Boekscout.nl en op aanvraag bij mij. Ook in de bieb te leen!


Mijn deels historische roman over Harlingen, De Stenen Man, is vanaf 8 december 2023 verkrijgbaar bij Boekscout.nl en vanaf 22 december 2023 bij alle (online) boekhandels.Recensies ‘Onderweg’

Onderweg’ is een intrigerende reis door de afgelopen twee jaar, waarin persoonlijke belevenissen afgewisseld worden met maatschappelijke thema’s zoals ouder worden, corona en het stadsleven.
Carlita van Rossum heeft inmiddels bewezen een veelzijdig auteur te zijn die zowel het romangenre uitstekend beheerst, maar ook fraaie gedichten schrijft. Daarvan getuigt haar vorige bundel, ‘Overstromen’ en dat bevestigt de Utrechtse auteur met haar nieuwste telg ‘Onderweg’.
Van Rossum spreekt met haar werk vanuit haar hart, het hart van haar lezers aan. Voor haar geen hoogdravende woordspinsels en onmogelijke woordcombinaties, maar toegankelijke verzen die iedereen zal begrijpen en velen zal aanspreken. Opnieuw levert zij een bloemlezing van fraaie, rakende gedichten af.
De boodschap die Van Rossum met haar fijne, nieuwe bundel wil uitdragen is duidelijk en liefdevol: laat jezelf zien, wees eerlijk en heb genadeloos lief. Een mooiere boodschap is –naar mijn mening- niet mogelijk.
Kortom, ‘Onderweg’ is een fraai kleinood geworden. Een cadeautje voor jezelf of voor iemand die je lief is.
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.Recensies ‘Onderweg’

Wow! Ik vond het al een eer én een uitdaging om deze bundel te mogen recenseren. Een gedichtenbundel had ik nog nooit gedaan, maar omdat ik zo genoten heb van de boeken ‘Waterdragers’ en ‘Dromenjagers’ wilde ik het graag proberen. Bij het 1e gedicht kreeg ik kippenvel van mijn kruin tot mijn tenen, omdat deze zo mooi aansluit bij een periode die ik aan het afsluiten ben. Heb ‘m 3 keer achter elkaar gelezen, toen moest ik het even laten bezinken. De kracht zat ‘m in het feit dat het gedicht (en, zo bleek, de andere ook) zo toegankelijk zijn voor iedereen zonder dat het een simpel rijmpje wordt. In elk gedicht van Carlita van Rossum zit schoonheid en diepgang, maar het blijft begrijpelijk voor iedereen. Wekenlang ligt hij al op mijn nachtkastje, en vrijwel elke ochtend en avond las ik er een paar. Een aantal zelfs meerdere keren. Over verdriet dat je iemand missen moet, elke keer dat ik die las stonden de tranen me in de ogen. Al 17 jaar moet ik iemand missen waar ik het allermeest van hield op de hele wereld. Ik zou geen woord aan dit gedicht willen veranderen, hij is perfect. Net als de allereerste die ik las. Ik zag mezelf nooit zo als poëzie-mens, al las ik weleens een gedichtje van Toon Hermans, tsja, die heeft echt een paar heel mooie geschreven. Maar ik had nooit gedacht dat ik een gedichtenbundel zou gaan zien als een waardevol geschenk. Hoe je stemming ook is, in ‘Onderweg’ vind je minimaal 1 gedicht dat je raakt, ontroert, kracht geeft. En dat vind ik echt heel erg knap. Carlita is nog jong, maar met een oude ziel. Deze gedichtenbundel blijft voorlopig op mijn nachtkastje liggen en ik zal er waarschijnlijk regelmatig even in lezen. Dank je wel dat ik ‘m mocht recenseren Carlita! Ik zie het echt als een geschenk. Het kan dan ook geen verrassing zijn dat ik vind dat ‘ie 5 sterren verdient!”
Patricia Vorst #patriesjelovesbooks

Recensie ‘Overstromen’

‘Overstromen’ is een bundel vol liefdevolle gedichten. Auteur Carlita van Rossum spreekt met haar werk vanuit haar hart, het hart van haar lezers aan. Voor haar geen hoogdravende woordspinsels, maar toegankelijke verzen die iedereen zal begrijpen en velen zal aanspreken.

Aangezien ik soms wat sceptisch sta tegenover te fraaie flapteksten, wil ik dat zelf ervaren en met open mind sla ik ‘Overstromen’ open. Ik kan het echter niet anders dan beamen. De verzen van Van Rossum spreken de taal van het hart. Dat zij daarmee wellicht niet met de hype van vrijwel onleesbare poëzie vol met zinnen die de doorsnee mens waarschijnlijk niet begrijpt, meegaat acht zij volstrekt onbelangrijk. De woordkeuze van Van Rossum is weliswaar niet hoogdravend, maar wel zeer zorgvuldig en fraai.
‘Overstromen’ is derhalve een bundel geworden voor hen die ervoor openstaan zich te laten raken door het leven, de liefde en soms de schaduwzijde van het bestaan. Melancholiek, hoopvol en emotioneel, maar recht uit het leven, het is er allemaal in deze bundel.
Kortom, een prachtige bundel die je voor jezelf koopt en dan snel terug rent naar de winkel om er nog een aantal, voorzien van een feestelijk papiertje, te halen om bij gelegenheid weg te geven.
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

overstromen
onderweg
waterdragers
dromenjagers
cover De Stenen Man